Freeze Dry Makinesi

Ana sayfa > Freeze Dry Makinesi

Yaklaşık 25 yıldır bahçeden gıda fabrikalarına, bölgesel lojistik depolarından perakende sektörüne kadar onlarca büyük proje ve   yüzlerce soğuk hava deposuna imzamızı attık. Bu süre içerisinde gelişen teknoloji, insan ihtiyaçları ve dünya üzerindeki yenilikleri sürekli  takip ederek kendimizi geliştirdik, arge  çalışmalarına hiç ara vermedik, müşterilerimize ve meslektaşlarımıza faydalı olacak   makineler ve hizmet ürettik.   Referanslarımız için 

FREEZE DRY aksiyonu  da bunlardan biri. 

Yılların tecrübesi, bilgi birikimi ve işbirliği yeteneğimizin sonucu olarak hem gıda, hem de makina konusunda uzman dostlar  bir araya geldik ve  freeze dry makinesi üretmeye karar verdik. 


FREEZE DRY NEDİR?

Freeze dry ; Dondurarak Kurutma demektir. 

Uzun süredir üniversitelerin araştırma labortuvarlarında, tıbbi sektörlerde, biyolojik çalışmalarda yoğun olarak kullanılan liyofilizasyon tekniğinin diğer adıdır. 

Dondurarak kurutma  tekniğinde kurutulmak istenilen ürün temiz ve tam izole kapalı bir ortamda yüksek ısı ve hava hareketine maruz bırakılmadan kurutulur. Bu yüzden diğer kurutma tekniklerindeki dezavantajlar yaşanmaz. 

Dondurarak kurutma  Kurutma Nasıl Yapılır? 

Freeze dry tekniğinde kurutulacak ürün önce hızla dondurulur. Dondurulmuş ürün vakumlu kurutma tankına yerleştirilir. Ürünün niteliği ve kurutma hedefine bağlı olarak yaklaşık 18/24 saat boyunca derin vakumlu ortamda ürün erimeden, içindeki buz kristallerinin süblimleşmesi sağlanır. Buz kristalleri süblimleşip su buharı şeklinde tankın dışına atıldığında, dondurup kurumaya bıraktığınız ürün şekil, tat, aroma ve  biyolojik fayda kaybına uğramadan kurutulmuş olur. Örneğin dondurarak  kurutulmuş çilek ya da freeze dried  muzu elimize almadan tazesi ile ayırt etmemiz çok zordur.

Freeze dry (dondurarak kurutma) yöntemi ile kurutulmuş meyve ve sebzelerin içindeki su  kaybolurken ürünün dokusu hiç değişmez, deformasyona uğramaz. Bu yüzden freeze dry kurutulmuş ürünün tekrar su kazanma (Rehidrasyon) yeteneği çok yüksektir. Ürünün içinden su kaybolurken, boşluklar açık kalır, suya koyduğunuzda tekrar su ile dolar. 


Dondurarak kurutulmuş limon, bezelye ya da yeşil fasülyeyi suya attığımızda saniyeler içinde taze formuna döner.

Bu özelliklerinden dolayı dondurarak kurutma yöntemi gıda muhafaza konusunda bütün ezberleri bozuyor.

Marketlerin dondurulmuş gıda dolaplarının hurdaya atılacağı günlere doğru gidiyoruz.

Bezelye, brokoli, taze fasülye, garnitür, mantar gibi sebzeleri freze dry yöntemi ile kurutup oda şartlarında aylarca yıllarca sakladıktan sonra kullanım için yalnızca su eklemek yeterlidir. Soğuk zincir maliyetleri ve zahmetine hiç gerek kalmıyor.

Tavuklu nohut pilavdan kavurmaya, mantar soteden makarnaya kadar her türlü hazır yemek freze dry yöntemi ile kurutulabilir. Ambalaj içine gerekli miktarda sıcak su ekleyip karıştırdıktan sonra yeni pişmiş gibi tüketilebilir. Arama motorlarına “ Freeze Dried meal “ benzeri arama yapıldığında karşımıza çıkacak video ve alışveriş sonuçları sektörün giderek hızla büyüdüğünü gösteriyor. Şimdilik kampçılar, tır şoförleri, askerler için dikkat çeken freze dry hazır yemek ürünlerinin tüm evlere gireceği günler çok uzak değil.

 Tıpkı hazır noodle gibi. Hazır noodle bekarlar, çalışan aileler, öğrenciler için kolay bir ürün olarak görülüyordu. Şimdi, yemek yapmaktan keyif alan ev hanımları dahi dolaplarında bir iki paket bulunduruyor.

Evcil hayvan beslenmesinde çiğ hayvansal ürün ( BARF) Kullanmanın önemi son zamanlarda çok vurgulanmaktadır.

Kesimhanelerden insan kullanım dışında kalan dalak, akciğer, gırtlak gibi sakatat ve atık ürünler Barf yapılıyor. Mevcutta çiğ hayvansal ürünün işleme, hazırlık, teşhir ve satışı çok zahmetli ve pahalıdır.

Bu hayvansal ürünler freze dry yöntemi ile kurutulduğunda görüntü, tekstür ve besin değeri hiç değişmez. Hava ve nem almayan ambalaj içinde oda şartlarında son kullanma tarihi aylar, yıllarla ifade edilmektedir. Kesimhane atıklarının katma değerli hale gelmesi ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır.

Freeze Dry cihazı ürettiğimizde, müşteriye satmadan önce günlerce test ediyoruz. Bu testler sırasında her çeşit meyve ve sebzeye ek olarak , aloe vera, kolojen, un kurdu, çekirge, dalak, akciğer, sığır kanı, ağız sütü, manda yoğurdu gibi sayısız ürün kuruttuk.

Tecrübelerimizi paylaşmak için kahve içmeye bekleriz.