Freeze Dry Makinesi

Ana sayfa > Freeze Dry Makinesi

Yaklaşık 25 yıldır bahçeden gıda fabrikalarına, bölgesel lojistik depolarından perakende sektörüne kadar onlarca büyük proje ve   yüzlerce soğuk hava deposuna imzamızı attık. Bu süre içerisinde gelişen teknoloji, insan ihtiyaçları ve dünya üzerindeki yenilikleri sürekli  takip ederek kendimizi geliştirdik, arge  çalışmalarına hiç ara vermedik, müşterilerimize ve meslektaşlarımıza faydalı olacak   makineler ve hizmet ürettik.   Referanslarımız için 

FREEZE DRY aksiyonu  da bunlardan biri. 

Yılların tecrübesi, bilgi birikimi ve işbirliği yeteneğimizin sonucu olarak hem gıda, hem de makina konusunda uzman dostlar  bir araya geldik ve  freeze dry makinesi üretmeye karar verdik. 


FREEZE DRY NEDİR?

Freeze dry ; Dondurarak Kurutma demektir. 

Uzun süredir üniversitelerin araştırma labortuvarlarında, tıbbi sektörlerde, biyolojik çalışmalarda yoğun olarak kullanılan liyofilizasyon tekniğinin diğer adıdır. 

Dondurarak kurutma  tekniğinde kurutulmak istenilen ürün temiz ve tam izole kapalı bir ortamda yüksek ısı ve hava hareketine maruz bırakılmadan kurutulur. Bu yüzden diğer kurutma tekniklerindeki dezavantajlar yaşanmaz. 

Dondurarak kurutma  Kurutma Nasıl Yapılır? 

Freeze dry tekniğinde kurutulacak ürün önce hızla dondurulur. Dondurulmuş ürün vakumlu kurutma tankına yerleştirilir. Ürünün niteliği ve kurutma hedefine bağlı olarak yaklaşık 18/24 saat boyunca derin vakumlu ortamda ürün erimeden, içindeki buz kristallerinin süblimleşmesi sağlanır. Buz kristalleri süblimleşip su buharı şeklinde tankın dışına atıldığında, dondurup kurumaya bıraktığınız ürün şekil, tat, aroma ve  biyolojik fayda kaybına uğramadan kurutulmuş olur. Örneğin dondurarak  kurutulmuş çilek ya da freeze dried  muzu elimize almadan tazesi ile ayırt etmemiz çok zordur.

Freeze dry (dondurarak kurutma) yöntemi ile kurutulmuş meyve ve sebzelerin içindeki su  kaybolurken ürünün dokusu hiç değişmez, deformasyona uğramaz. Bu yüzden freeze dry kurutulmuş ürünün tekrar su kazanma (Rehidrasyon) yeteneği çok yüksektir. Ürünün içinden su kaybolurken, boşluklar açık kalır, suya koyduğunuzda tekrar su ile dolar. Bazı ürünleri (örneğin dilimlenmiş limon) suya koyup beklettiğimizde taze limondan farksızdır.